Polskie forum RC-CAM Strona Główna Polskie forum RC-CAM
Forum Pilotow FPV

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jacyś miłośnicy Gaui 330X?
Autor Wiadomość
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-03-13, 20:03   Jacyś miłośnicy Gaui 330X?

Brakuje mi wątku dotyczącego quadrokoptera z zestawu Gaui 330X.
Właśnie mam za sobą kolejny weekend zabawy z tym sprzętem - jeszcze kamery. W trybie hoover praktycznie nie do utrzymania, w trybie cruise bardzo sympatyczny i stabilny.

Mój główny problem - póki co - to oczywiście zapanowanie nad kierunkiem lotu, gdy quad oddalony jest ode mnie o więcej niż jakieś 30 m. Kolorowe markery przodu na nic się wtedy zdają :)

Znajdę tu jakiś użytkowników Gaui 330X?
_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
Peter


Wiek: 48
Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 4368
Skąd: Swidnica
Wysłany: 2011-03-13, 20:23   

szewo napisał/a
Znajdę tu jakiś użytkowników Gaui 330X?

Tego nie wiem,ale moze zaczniesz od prezentacji swoje maszyny.
Na pewno to ulatwi nawiazanie dyskusji i wymiany doswiadczen.
Fotka,filmik i opis,to tak na poczatek :lol:
Ostatnio zmieniony przez Peter 2011-03-13, 20:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-03-13, 21:05   

Zdjęciami w powietrzu ani z powietrza jeszcze nie dysponuję:)


i krótki materiał z budowy:
http://www.youtube.com/watch?v=IiZdqEACyyo

Zmieniłem podwozie i latam z listwami z włókna węglowego (po 1m). Daje to poczucie większego bezpieczeństwa :)
_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
Griszka


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 180
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-03-17, 22:18   

Właśnie przedwczoraj, zupełnie przypadkiem wpadł w moje łapki ten kopterek. Składanie całości zajęło mi około 2 h. Wszystko fajnie, ale mam z nim pewne problemy. Dokonałem kalibracji, trymowania i dociążenia platformy poprzez zainstalowanie pakietu 5000. Kopter zrobił się znacznie stabilniejszy. Słucha się operatora i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jednakże zawis w stałe pozycji sprawia problemy. Przy ustawieniu go w pozycji równoległej do gruntu utrzymuje się tak przez chwilę, a potem odpływa w jakimś kierunku. Trymowanie nie pomaga, bo nie da się go idealnie ustabilizować - jak leci w lewo trymuję w prawo i wtedy odpływa w prawo. Nie można znaleźć "0". . Poza tym mam problem z utrzymaniem stałej wysokości. Maszyna raz się unosi, a raz opada (gain mam na 45%, a gaz ograniczony do 75) - nie wiem co z tym fantem. Na razie latałem jedynie w pomieszczeniu zamkniętym, nie wyżej niż metr nad podłogą. Poza tym quad jest znacznie stabilniejszy w opcji cruise (led na czerwono). Dziwne bo w instrukcji napisali, ze jest to opcja dla zaawansowanych pilotów. Może jakieś sugestie???
_________________
Pozdrawiam Griszka
Podniebny blog
www.buforstudio.blogspot.com
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-03-17, 23:05   

Mam podobne wrażenia. Widziałem filmiki z Gaui pozostawionym w zawisie, gdy pilot odkłada nadajnik i spaceruje wokół latającego modelu. U mnie jakoś to nie jest wykonalne.

No i ten tryb cruise, który powinien być trudniejszy niż hoover....
_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
cholo


Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 820
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-18, 09:05   

Griszka napisał/a
Poza tym quad jest znacznie stabilniejszy w opcji cruise (led na czerwono). Dziwne bo w instrukcji napisali, ze jest to opcja dla zaawansowanych pilotów.


no to widac, ze jestes juz zaawansowanym pilotem (sorki nie moglem sie oprzec) :mrgreen:
 
 
oprawcafotografii
pilot armator

Wiek: 43
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 847
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-18, 09:41   

Griszka napisał/a
...Jednakże zawis w stałe pozycji sprawia problemy. Przy ustawieniu go w pozycji równoległej do gruntu utrzymuje się tak przez chwilę, a potem odpływa w jakimś kierunku....Poza tym mam problem z utrzymaniem stałej wysokości....


Ten kontroler nie ma ani akcelerometrow ani czujnika cisnienia -
nie bedzie wiec utrzymywal wysokosci - to zalezy wylacznie od Ciebie.

Co do poziomowania - mimo braku akcelerometrow robi to zaskakujaco
dobrze. Warunek podstawowy - kontroler musi byc zalaczany w pozycji
poziomej! Po prostu przy zalaczaniu zapamietuje pozycje i traktuje ja
jako poziom, do ktorego wraca. To dziala zaskakujaco dobrze, choc
oczywiscie nie tak dobrze jak platformy z akcelerometrami...

Troche zachyna zalowac ze sprzedalem ten kontroler - gdyby ktos mial
na zbyciu prosze o sygnal ;)

J.
_________________
VAT 23 pomscimy!
 
 
lukisek


Wiek: 37
Dołączył: 11 Lut 2009
Posty: 2274
Skąd: Bydgoszcz/Limerick
Wysłany: 2011-03-18, 09:59   

Kopter nie majacy position hold zawsze po pewnym czasie - zwykle kilkunastu sekund bedzie powoli odplywal w jeda czy druga strone. Dodatkowo najmniejszy podmuch wiatru tez to spowoduje. Jesli liczyliscie na to ze bedzie stal w miejscu przez kilka minut to musze was rozczarowac. W pomieszczeniach tym bardziej gdzie zawirwania powietrza od rotorow powoduja iz maszyna odplywa i trzeba co rusz kontrowac itp.

EDIT - kolega mnie wyprzedzil ;-)
_________________
EG Pro/RAY 3536-06 prop 9x5/Corona RP8D1 2m/Remzibi OSD/CCD 420/Fut 10C synt/TX 1W Lawmate/ESC/BEC Turnigy Plush 40A
Ostatnio zmieniony przez lukisek 2011-03-18, 10:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Griszka


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 180
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-03-18, 20:26   

Dziękuję Cholo za słowa uznania - chyba masz rację ;)

Co do reszty to w pełni się zgadzam. Latanie na małej powierzchni, w pomieszczeniu zamkniętym to proszenie się o kłopoty - podmuchy od rotorów są wyraźnie wyczuwalne. Niestety brak lotnej pogody powoduję, że mam dokładnie oblataną lokację mojego skromnego pokoju (jakieś 15 m2). Jeżeli chodzi o poziomowanie to się okaże jak wylecę poza mieszkanie. W kwestii ustawień polecam poniższego tutka:

http://www.youtube.com/watch?v=ALu16wYccSA
Tylko do ustawień EXP i Rate radze podejść z dystansem. Każdy nadajnik ma swoją specyfikę. Należy po prostu pokombinować. Generalnie GAIN nie więcej niż 50% bo powyżej tej wartości quad zaczyna świrować. No i Throttle nie więcej niż 70 %.
oraz
http://330x-s.blogspot.co...-rc-groups.html

no i filmik który powalił mnie na kolana - kto by pomyślał, że takim bzyczkiem można tak sprawnie kręcić wideo:
http://vimeo.com/18328124

i z innej beczki ten sam team:
http://vimeo.com/13774420

Bardzo inspirujące
_________________
Pozdrawiam Griszka
Podniebny blog
www.buforstudio.blogspot.com
Ostatnio zmieniony przez Griszka 2011-03-18, 20:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-03-20, 20:38   

W weekend utrzymałem w powietrzu raczej... długo korzystając z ustawień ze strony:
http://www.buzzflyer.co.u...ektrum-dx6i.asp

Jeżeli będzie tak dalej, to jedyne problemy będą dotyczyć budowy sensownego podwozia i latania, nieco dalej od nogi.
_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
qlf

Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 5
Skąd: Carrick on Shannon
Wysłany: 2011-04-26, 15:29   

Jako posiadacz tego quada przyłącze się do dyskusji. Z moich obserwacji dodam, że dopiero po około roku ujarzmiania modelu udało mi się dojść do ładu z ustawieniami. Głównym problemem było ustawienie regulatorów, które resetowane do defaultowych nastawień poprzez radio ustawiało "start mode" w pozycji -soft. Zauważyłem to dopiero po podłączeniu zewnętrznego programatora i zresetowaniu przez niego regulatorów nastawiło się na -normal. Od tej pory nie mam problemów -no może z wyjątkiem jednego -każdorazowo po podłączeniu baterii muszę wytrymować YAW .
A tak sztuka lata teraz
http://www.youtube.com/watch?v=xYaVTwg6wJ0
Słup wyrósł nagle :mrgreen:
_________________
Grzegorz aka Qlf
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-04-27, 08:59   

qlf napisał/a
J(...)dopiero po około roku ujarzmiania modelu udało mi się dojść do ładu z ustawieniami. Głównym problemem było ustawienie regulatorów, które resetowane do defaultowych nastawień poprzez radio ustawiało start mode w pozycji -soft.


Możesz napisać na jakich ustawieniach latasz? Chętnie się dowiem też więcej o ustawieniach regulatorów u Ciebie - przechodzę z tym jakieś męczarnie, choć jako tako udaje mi się latać:

Gaui 330X S video flight

_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
qlf

Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 5
Skąd: Carrick on Shannon
Wysłany: 2011-04-27, 17:20   

Będzie w wersji obrazkowej 8-)
Nastawy ESC wg karty do programowania (default), a na instrukcji- zaznaczone czarną kropą.


Radio Walkera WK2801 tryb-acro(samolot)
Travel


Kanały 6,7,8 (flap, aux2,3) sterują gimbalem.

D/R i Expo


_________________
Grzegorz aka Qlf
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-04-28, 09:24   

Dzięki, dzięki. Ja działałem dotąd mniej więcej na ustawieniach z tej strony:
http://www.buzzflyer.co.u...ektrum-dx6i.asp
_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
qlf

Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 5
Skąd: Carrick on Shannon
Wysłany: 2011-04-28, 10:13   

Moje pierwsze ustawienia też brałem z tej strony, a mają nawet do WK2801 tylko u nich to radio się troszkę inaczej nazywa. Po roku czasu doszedłem do tego co widać wyżej i od dwóch mieś. latam na tym bez żadnych większych problemów.
W razie problemów polecam wyzerować model w radiu -znaczy się usunąć w radiu i ustawić na nowo wszystko. Jak już quad zaczyna głupieć od naszego klikania w radiu (parę razy tak mi się zdarzyło) i zamiast poprawy jest gorzej i quad zaczyna dziwnie/ nieprzewidywanie się zachowywać wtedy reset.
_________________
Grzegorz aka Qlf
 
 
Griszka


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 180
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-06-15, 23:47   

Mam mały problem:
Podłączyłem do gaui go pro i nadajnik - jakiś tam betetronic 700 Mw (podobno)
jak włączam silniki pojawiają się poprzeczne paski na obrazie odbieranym na ziemi.
Czy ktoś może coś poradzić? Oczywiście ze względów rezygnacji ze zbędnego obciążenia fpv i silniki podłączone na jednym pakecie? Dziękuję za wsparcie...
_________________
Pozdrawiam Griszka
Podniebny blog
www.buforstudio.blogspot.com
 
 
jelcyn


Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 1599
Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-06-19, 12:11   

Griszka napisał/a
Mam mały problem:
Podłączyłem do gaui go pro i nadajnik - jakiś tam betetronic 700 Mw (podobno)
jak włączam silniki pojawiają się poprzeczne paski na obrazie odbieranym na ziemi.
Czy ktoś może coś poradzić? Oczywiście ze względów rezygnacji ze zbędnego obciążenia fpv i silniki podłączone na jednym pakecie? Dziękuję za wsparcie...


No chyba oczywiste że musisz odfiltrować napięcie zasilające tor A/V.
 
 
yagi
4,2g i daje rade...

Wiek: 34
Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 345
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-06-19, 15:47   

Griszka napisał/a
Mam mały problem:
Podłączyłem do gaui go pro i nadajnik - jakiś tam betetronic 700 Mw (podobno)
jak włączam silniki pojawiają się poprzeczne paski na obrazie odbieranym na ziemi.
Czy ktoś może coś poradzić? Oczywiście ze względów rezygnacji ze zbędnego obciążenia fpv i silniki podłączone na jednym pakecie? Dziękuję za wsparcie...
np. http://uav.org.pl/pl/elek...2-filtr-lc.html
 
 
Griszka


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 180
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-06-25, 19:29   

Cytat
No chyba oczywiste że musisz odfiltrować napięcie zasilające tor A/V.


Gdyby było to dla mnie oczywiste to raczej bym nie pytał. Tym bardziej, że w drugiej platformie nie ma tego problemu. Yagi dziękuję za pomoc.

Pzdr
_________________
Pozdrawiam Griszka
Podniebny blog
www.buforstudio.blogspot.com
 
 
VSS

Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 5
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-28, 13:01   

Witam !

Ja działam na oryginalnej ramie gaui ale doprowadza mnie do szału wypadanie podstaw silników podczas twardych lądowań. Klejenie cyjanoakrylem i innymi klejami typu distal nie powoduje sukcesu. Przed złożeniem quada zeskanowałem wszystkie elementy i machnęłem w corelu. W ten sposób była szans ana odtworzenie elementów z innych materiałów. Po ostatnim wypadnięciu podstawy kupiłem laminat epoksydowo szklany i wycięłem na cnc wszystkie elementy:



A tak wygląda po złożeniu i polutowaniu:





Cała konstrukcja waży 201g. Jest zdecydowanie bardziej sztywna i zwarta niż ta z węgla. Ramiona nie skręcają się. Jak przełożę osprzęt podeślę film z lotu.

Artur VSS
Ostatnio zmieniony przez VSS 2011-06-28, 13:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
oprawcafotografii
pilot armator

Wiek: 43
Dołączył: 13 Gru 2009
Posty: 847
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-06-28, 14:25   

VSS napisał/a
...
Cała konstrukcja waży 201g. Jest zdecydowanie bardziej sztywna i zwarta niż ta z węgla...


Oryginalna raczej nie jest z wegla ;)

Melduje ze sprawilem sobie zestaw Gałuja :) Tylko nie mam czasu go poskladac :(

q
_________________
VAT 23 pomscimy!
 
 
VSS

Dołączył: 21 Mar 2011
Posty: 5
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-28, 14:42   

oprawcafotografii napisał/a
quote]

Oryginalna raczej nie jest z wegla ;)
q


to skrót myślowy :)
 
 
Griszka


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 180
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-07-12, 17:53   

Rama wypas. Napisz kolego jaki koszt tego cuda? i czy jest opcja zamówić - dolegliwość, o której piszesz dotyczy wszystkich chyba użytkowników Gaui. Mój po paru glebach jest totalnie zdezelowany. Nowa ramy bardzo by się przydała.

Jesteś w stanie powiedzieć jaka jest, w przybliżeniu, różnica w wadze jednej i drugiej ramy?

pzdr
_________________
Pozdrawiam Griszka
Podniebny blog
www.buforstudio.blogspot.com
Ostatnio zmieniony przez Griszka 2011-07-12, 17:56, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
marti


Wiek: 41
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 35
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-05, 07:49   

moze ktos z Was zna namiary na element ramy głównej do gaui 330x-s lub ma na sprzedaz - jedno ramie, bo po ucieczce maluszka z zasiegu i gonitwie 1km niestety matka grawitacja zrobila swoje przytulajac marnotrawnego
 
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-08-05, 07:56   

Nie twierdzę, że tanio, ale części mają w http://www.strefahobby.pl/
_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
pawlo


Dołączył: 28 Lis 2010
Posty: 60
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-05, 17:18   

marti napisał/a
moze ktos z Was zna namiary na element ramy głównej do gaui 330x-s lub ma na sprzedaz - jedno ramie, bo po ucieczce maluszka z zasiegu i gonitwie 1km niestety matka grawitacja zrobila swoje przytulajac marnotrawnego




Ja mam zbędne ramie 8-)
_________________
______________________________________
Rabbit quadrocopter , HK EPP-FPV>zgubił się, T-zagi 1.6, Ursus ...
 
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-09-18, 11:55   

Mój Gaui po przebudowie i zamontowaniu gimballa, którego używałem dotąd wyłącznie pod latawcem





_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
Griszka


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 180
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-09-19, 20:24   

nie będzie mu za ciężko?
_________________
Pozdrawiam Griszka
Podniebny blog
www.buforstudio.blogspot.com
 
 
szewo

Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 39
Skąd: Opacz Kolonia
Wysłany: 2011-09-19, 22:34   

Rozmawiałem z nim, nie żalił się. Ruchy już nie takie rześkie, ale jeszcze chce mu sie latać.
_________________
szewo
Formerly known as http://szewo.com
http://fotografialatawcowa.com
 
 
Griszka


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 180
Skąd: Toruń
Wysłany: 2011-09-20, 11:09   

latasz bez podglądu?
_________________
Pozdrawiam Griszka
Podniebny blog
www.buforstudio.blogspot.com
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group